Olut - "LAPA v2" American IPA

Aika laittaa uutta IPAa tulemaan tuunatulla laitteistolla. IPA/APA -oluet menevät kaikki LAPA-etiketillä, joten ei jätetään sen hierominen tältä erää väliin.


Kuuden tuuman bazooka filterin sijaan laitoin 90 asteen kulman hanan liittimeen. Ajattelin, että filtterin tukkeutuminen toisi ongelmia jäähdytysvaiheessa, enkä halunnut kaivaa verta nenästä.


RST-pohja paikoilleen ehkäisemään hanan tukkeutumista ja pussin palamista.
 
6,1kg rouhittua mallasta sopii juuri ja juuri vanhaan RST-ämpäriin. Liekö jotain 15l kokoluokkaa.

Pumppu ja lämpömittari viritetty kanteen.


Nätisti virtaa. Kanteen mahtuisi kuparikierukka, jolla vierteen voisi lorotella ympäri kattilaa yhden pisteen sijaan. Kattilassa oli 20l vettä (MAX-viivaan asti) ja 6kg rouhittua mallasta pussiin - aika täyteen tulee kattila.

Mäskäysvaiheessa ei ollut mitään suurta dramatiikkaa. Mäskit valuivat pari kertaa pumpun sisäänottoaukon eteen tukkien pumpun, mutta hämmentämällä ja pussia nostamalla siitäkin selvittiin. Lämpömittaripatentti toimi odotetulla tavalla, eli 5/5. Hieman tuota kattilaa saa paimentaa lämpöjen suhteen ja mäskäyksen aikana hämmensin kattilan sisällön vähintään kerran per kymmenen minuuttia.

Mäskäyksen aikana lämmittelin 8 litraa vettä kattilassa huuhtelua varten ja loput ajattelin keittää tarvitaessa 1l vedenkeittimellä.

Huuhteluvaihe tuottaa eniten harmaita hiuksia nykyisessä prosessissa. Mäskäyskattila on korkealla puuhellan päällä, joten pussin nostaminen korkealle ja lävikön asettelu on hieman haastavaa ilman apuria - etenkin mikäli haluaa välttää tolkutonta siivoa. Kokeilin laittaa aiemmassa kuvassa näkyneen RST-sankon hellan päälle mäskikattilan viereen, lävikön sankon päälle ja ajattelin näppärästi siirtää pussin valumaan sankoon. Noh, ei se mennyt ihan niin kuin Strömsössä. 6,1kg mallasmäärä on liian iso IKEAn Idealisk-lävikköön. Märkä pussi kaatuu lävikön reunojen yli ja valuttelee pöydälle. Käyttämäni sankon 31cm sisähalkaisija oli myös hieman liian pieni lävikölle, mikä korosti pöydälle valuttelua. Noh, rapatessa roiskuu, ehkä pari desiä tuli kaikkiaan siivottavaa. Nostin hetken päästä mäskipussin lävikköineen mäskikattilan päälle, jotta huuhteluveden kaatamisessa ei tulisi niin paljoa sotkua. Kaatelin ~6 litraa vettä mäskipatjan läpi, puristelin pussia ja nostin pussin RST-sankoon. Kaadoin vielä sinne muutaman litran kuumaa vettä päälle ja kikkailin lävikön kanssa, jotta saisin viimeisetkin sokerit irti.

Nestemäärän järkeily meni niin, että 19l keg täytyy saada täyteen, FastFermetin pullon tyhjentämisessä kahteen otteeseen menee noin 1,5l hukkaan, joten käymisastiaan täytyy saada 21-22l vierrettä. Keiton alussa on hyvä lähteä 25 litralla liikkeelle. Kaikkien huuhteluvesien jälkeen kattilassa oli noin 22 litraa tavaraa, joten otin tässä vaiheessa desin verran vierrettä talteen, koska tämän pitäisi vastata aika lailla keiton jälkeistä lopputulosta ominaispainossa. Tämän jälkeen vielä vedenkeittimestä 3l vettä päälle, jotta päästään 25 litraan. Siitä uusi 1dl ominaispainon näyte ja odottelemaan kiehumista.

Pre boil gravity 25l vierteestä näytti 1,050 ja 22l vertailunäyte oli 1,056 - hyvältä näyttää.

Kiehumista saikin odottaa kauan. Brew login mukaan vierteen lämmitys ~70 asteesta kiehuvaksi kesti kansi päällä tunnin. Nähtävästi tuo 25l sokerilitku on liikaa kattilan lämmitysteholle. Kuumennusta 30sek, sitten vähintään toinen mokoma odottelua, kun laitteen sisäinen ylikuumenemissuoja laukeaa. Kun vierre vihdoin kiehuu, se ei kiehu kovinkaan riehakkaasti. Tunnin keiton jälkeen kattilasta oli haihtunut vain 2,5 litraa - odotuksena oli noin 4l. Seuraavalla kerralla keittovaiheeseen tulee vain 20 litraa vierrettä, jotta odotteluaika pienenee ja kiehuminen olisi hieman innokkaampaa. Lopuksi vierremäärä täydennetään 22 litraksi vasta keittovaiheen loppumisen jälkeen lisäämällä kiehuvaa vettä joukkoon. Tässä on se huono puoli, että OG:n ennustaminen vaatii hieman enemmän työtä.

Käytin ensimmäistä kertaa Irish Mossia kirkastamaan vierettä. En halunnut sitä Plate Chillerin sisään eikä minulla ollut suodantinta hanan sisäänottoaukossa, joten päädyin lisäämään irkkusammaleet hop spideriin. 2tl varttia ennen keiton loppumista, sitä ennen 15min liotus pieneen vesimäärään. En tiedä oliko tästä mitään apua, mutta jos muutkin käyttää, niin miksen minäkin :-)


Riittävän lähellä maalia.


Keiton jälkeisen vierteen pH-mittausta 20C lämmöstä. Reseptissä oli 200g hapanmallasta vaaleahkon mallaspohjan vuoksi ja töräytin vähän kipsiä ja kalsiumkloridiakin mäskäyksen alkaessa, joten ei oikein tiennyt mitä odottaa. Ehkä sitä hapanmallasta ei olisi tarvittu. Aika lähellä ~5,3-5,4 maalia ollaan.

FastFermentiin päätyi 22 litraa 20 asteista vierrettä ja US-05 heräteltynä sisään. Illalla alkoi vesilukko heräilemään.

Entäs reseptikka ja muut tämän session säädöt?

Apuohjelmia on tullut sen verran syynäiltyä, että rekisteröidyin selainpohjaiseen Brewers Friendiin. Syötin edeltävänä iltana inventaarion ja muutaman Spreadsheetiin tuhraillun reseptin sisään. Panopäivänä valitsin reseptin ja painoin "Brew", jolloin softa tulosti näppärän checklistin kaikista perusaskareista. Samalla se merkkaa kellonajat talteen niiltä hetkiltä kun checkkaa jonkun toimenpiteen tehdyksi. Vehje vähensi myös automaattisesti kamat inventorystä, joten toistaiseksi ihan hyvä kokemus. Saa nähdä mitä siinä vaiheessa tapahtuu, kun trialin limitit tulevat vastaan. Kyllä tuosta parempaa lokia saa kuin mihinkään kömpelöön googlen spreadsheetiin naputtelemalla.

Alla Copypaste Brewers Friendiin nakutellusta reseptistä, jonka merkkasin yksityiseksi. Brew Logista näkyy hieman tarkemmin juttuja (note to self). Mäskiveteen laitoin 10g kipsiä ja 2-3g kalsiumklodiria. Ei ollut Biowinin vaaka ihan niin tarkalla päällä, että olisi ymmärtänyt taarauksen jälkeen 0-2g väliä, mutta tulipahan laitettua. Target profilesta mentiin yli Ca2 +38 ja SO4 +68  osalta, mutta ei ne lukemat ole silti lähelläkään Burton on Trent targettia.



HOME BREW RECIPE:
Title: LAPA II
Author: VeyoExxon

Brew Method: BIAB
Style Name: American IPA
Boil Time: 60 min
Batch Size: 21 liters (fermentor volume)
Boil Size: 25 liters
Boil Gravity: 1.048
Efficiency: 65% (brew house)


STATS:
Original Gravity: 1.057
Final Gravity: 1.010
ABV (standard): 6.27%
IBU (rager): 69.57
SRM (morey): 7.2

FERMENTABLES:
5000 g - United Kingdom - Golden Promise (82%)
500 g - German - Abbey Malt (8.2%)
200 g - German - Acidulated Malt (3.3%)
400 g - Finland - Pilsner Malt (6.6%)

HOPS:
30 g - Magnum, Type: Leaf/Whole, AA: 10.5, Use: Boil for 60 min, IBU: 46.23
50 g - Centennial, Type: Leaf/Whole, AA: 9.8, Use: Whirlpool for 30 min at 95 °C, IBU: 23.34
50 g - Wakatu, Type: Leaf/Whole, AA: 7.2, Use: Dry Hop for 5 days
50 g - Mosaic, Type: Pellet, AA: 11.5, Use: Dry Hop for 5 days

MASH GUIDELINES:
1) Temp: 61 C, Time: 15 min, Amount: 20 L
2) Temp: 65 C, Time: 50 min, Amount: 20 L
3) Temp: 72 C, Time: 10 min, Amount: 20 L
4) Fly Sparge, Temp: 70 C, Time: 0 min, Amount: 8 L

OTHER INGREDIENTS:
2 tsp - Irish moss, Time: 50 min, Type: Fining, Use: Boil

YEAST:
Fermentis / Safale - American Ale Yeast US-05
Fermentation Temp: 20 C

EDIT 2018-04-22 - Maku on erittäin sitruksinen ja vähempikin riittäisi. Mieleen tulee erään lähipanimon vieroksumani White IPA, vaikka tähän omaan ei ole mitään appelsiininkuoria tungettukaan. Runko on sinänsä jees, mutta Mosaicia seuraaviin kuivahumalointeihin vähemmän ja jotain perinteisempää aromihumalaa kaveriksi. Ehkä tuo määrä karkasi kahdella samantyylisellä lajikkeella lapasesta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Siideri - Testierä kaupan omenamehusta

Olut - "Jeesus v2" ESB

Olut - "Yrmy" Golden Ale