Veden säädöstä

Seuraavaksi panovuorossa on IPAa ja uutena asiana on tarkoitus ottaa mukaan veden kemiaan liittyviä asioita. Oli siis aika leikkiä hieman Brewer's Friendin vesikemialaskurilla. Osa arvoista on poimittavissa suoraan Nokian Veden laatutaulukosta, mutta osa jäisi matemaattisiksi harjoituksiksi. Oikaisin tässä hieman, eli käytin valistuneita arvauksia vastaavan kovuuden ja pH:n vesistä.

Laskurissa hain lisättävien kemikaalien määriä 30l kokonaisvesimäärälle ja oman veden arvoina käytin seuraavia lukuja:
Ca 21, Mg 2, SO4 38, Na 33, Cl 23, HCO3 42

Vertasin näitä muutamaan kohdeprofiiliin, kikkailin kemikaalimäärien kanssa ja alla on listattu lisättäviä kemikaaleja riippuen minkälaista olutta on tekemässä:

Tummat maltaiset skottialet (Edinburgh -target profile)

  • Kalkki/Viiniliitu (CaCO3) - 7g
  • Ruokasooda (NaHCO3) - 2g
  • Kipsi (CaSO4) - 4g
  • Kalsiumkloridi (CaCl2) - 1g

Dark Ale / Porter (London)

  • Kalkki/Viiniliitu (CaCO3) - 7g
  • Ruokasooda (NaHCO3) - 3g
  • Kipsi (CaSO4) - 1g
  • Kalsiumkloridi (CaCl2) - 2g

Vaalea humalainen

  • Kipsi (CaSO4) - 6g
  • Kalsiumkloridi (CaCl2) - 2g

Vaalea maltainen

  • Kipsi (CaSO4) - 1g
  • Kalsiumkloridi (CaCl2) - 4g

Dusseldorf altbier

  • Ruokasooda (NaHCO3) - 5g
  • Kipsi (CaSO4) - 2g
  • Kalsiumkloridi (CaCl2) - 4g

IPAn osalta parhaimmaksi arvioitu Burton on Trent -profiili vaatisi about seuraavat kemikaalit, eikä näilläkään mikään ioni mene vielä plussan puolle Burtoniin verrattuna:
  • Ruokasooda (NaHCO3) - 8g
  • Kipsi (CaSO4) - 28g
  • Kalsiumkloridi (CaCl2) - 3g
  • Magnesiumsulfaatti (MgSO4) - 10g

PH-arvoja en ole aiemmin mittaillut mäskistä, joten niitäkin täytyy varautua korjailemaan. Jatkossa pH:n laskemiselle parhaimmalta kuulostava ajatus olisi käyttää hapanmallasta osana reseptiikkaa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Siideri - Testierä kaupan omenamehusta

Olut - "Jeesus v2" ESB

Olut - "Yrmy" Golden Ale