Olut - "Jeesus v2" ESB
Pääsiäisen kunniaksi Jeesukset tulemaan. Hmm, Tuon olisi voisi sanoa rivomminkin. En ryhtynyt panemaan reliikkiä.
Edellisen kerran huuhteluvaivoihin on haettu uutta kulmaa Ikean 36cm halkaisijaltaan olevasta rst-kulhosta. Porasin 16kpl 5mm reikiä pohjaan ja käytän tätä aiemman Idealisk-siivilän sijaan. 6kg mallaserän pitäisi sopia märkänä noin suureen kulhoon valumatta yli ja huuhteluvaiheen luulisi helpottuvan. Tätä kulhoa ei kuitenkaan voi pitää huuhtelun aikana Brewfermin kattilan päällä, koska kulho ui kattilassa liian syvällä, jolloin vierre saavuttaa pussin pohjan aika äkkiä. Parempi laittaa rst-sankon päälle, niin nostovaihekin helpottuu. Alla kuvat miten tämä toimi käytännössä.
...Elikkäs meni juuri niin kuin pitikin ja huuhtelu sujui kuin tanssi. Keittovaiheessa noin 22l ominaispainolla 1054, keitossa haihtui noin 3,5l nestettä. Täydensin keitetyllä vedellä 22l asti ja FastFermentiin päätyi lopulta 20,5l vierrettä OG 1056. Jeesuksen reseptiä oli hieman tuunattu edellisestä kerrasta inventaarioon liittyvistä syistä. Lisäksi hiivana Safale S04 sijaan Lallemandin London ESB.
En näköjään tajunnut tallentaa veden säätökemikaaleja Brewers Friendiin. Target profiili oli London (Dark Ale), Joskin Edinburgh olisi ehkä ollut osuvampi. Muistinvaraisesti 7g viiniliitua, 2g kipsiä, 3g ruokasoodaa ja 2g kalsiumkloridia.
Hiivan herättely pussin kyljessä olevan ohjeen mukaan 1dl 30C veteen. Illalla vesilukko alkoi jo elämään.
Alla resepti copypastena brewers friendistä.
Mash Guidelines
Reseptiin perustuvat arviot:
EDIT: Reseptissä käytettiin hieman enemmän tummia maltaita ja lisäksi hiiva oli vaihtunut. Lopputulos oli hieman paahteisempaa ja kitkerämpää ja mielestäni muutokset menivät huonompaan suuntaan. Seuraavassa erässä palataan taas takaisinpäin.
Edellisen kerran huuhteluvaivoihin on haettu uutta kulmaa Ikean 36cm halkaisijaltaan olevasta rst-kulhosta. Porasin 16kpl 5mm reikiä pohjaan ja käytän tätä aiemman Idealisk-siivilän sijaan. 6kg mallaserän pitäisi sopia märkänä noin suureen kulhoon valumatta yli ja huuhteluvaiheen luulisi helpottuvan. Tätä kulhoa ei kuitenkaan voi pitää huuhtelun aikana Brewfermin kattilan päällä, koska kulho ui kattilassa liian syvällä, jolloin vierre saavuttaa pussin pohjan aika äkkiä. Parempi laittaa rst-sankon päälle, niin nostovaihekin helpottuu. Alla kuvat miten tämä toimi käytännössä.
...Elikkäs meni juuri niin kuin pitikin ja huuhtelu sujui kuin tanssi. Keittovaiheessa noin 22l ominaispainolla 1054, keitossa haihtui noin 3,5l nestettä. Täydensin keitetyllä vedellä 22l asti ja FastFermentiin päätyi lopulta 20,5l vierrettä OG 1056. Jeesuksen reseptiä oli hieman tuunattu edellisestä kerrasta inventaarioon liittyvistä syistä. Lisäksi hiivana Safale S04 sijaan Lallemandin London ESB.
En näköjään tajunnut tallentaa veden säätökemikaaleja Brewers Friendiin. Target profiili oli London (Dark Ale), Joskin Edinburgh olisi ehkä ollut osuvampi. Muistinvaraisesti 7g viiniliitua, 2g kipsiä, 3g ruokasoodaa ja 2g kalsiumkloridia.
Hiivan herättely pussin kyljessä olevan ohjeen mukaan 1dl 30C veteen. Illalla vesilukko alkoi jo elämään.
Alla resepti copypastena brewers friendistä.
Jeesus
Method:
BIAB
Style: Strong Bitter
Boil Time: 75 min
Batch Size: 21 liters (fermentor volume)
Boil Size: 25 liters
Boil Gravity: 1.048 (recipe based estimate)
Efficiency: 70% (brew house)
Style: Strong Bitter
Boil Time: 75 min
Batch Size: 21 liters (fermentor volume)
Boil Size: 25 liters
Boil Gravity: 1.048 (recipe based estimate)
Efficiency: 70% (brew house)
Fermentables
Amount | Fermentable | PPG | °L | Bill % |
5 kg | United Kingdom - Maris Otter Pale | 38 | 3.75 | 90.9% |
200 g | German - CaraAmber | 34 | 23 | 3.6% |
200 g | United Kingdom - Crystal 55L | 34 | 55 | 3.6% |
100 g | United Kingdom - Extra Dark Crystal 160L | 33 | 160 | 1.8% |
5.5 kg | Total |
Hops
Amount | Variety | Type | AA | Use | Time | IBU |
55 g | East Kent Goldings | Pellet | 5.2 | Boil | 60 min | 35.08 |
45 g | East Kent Goldings | Pellet | 5.2 | Whirlpool at 95 °C | 15 min | 11.14 |
Amount | Description | Type | Temp | Time |
20 L | Temperature | 67 C | 75 min |
Reseptiin perustuvat arviot:
OG 1.058
FG 1.012
ABV 5.92%
IBU (tinseth) 46.22
SRM (Morey) 11.65
EDIT: Reseptissä käytettiin hieman enemmän tummia maltaita ja lisäksi hiiva oli vaihtunut. Lopputulos oli hieman paahteisempaa ja kitkerämpää ja mielestäni muutokset menivät huonompaan suuntaan. Seuraavassa erässä palataan taas takaisinpäin.
Kommentit
Lähetä kommentti