Tropical LAPA 2020-05 - BIAB välikuvilla varustettuna

Edellisestä IPA-panosta onkin jo yli 2v aikaa ja jokunen IPA on tullut sen jälkeen kumottua kurkusta. Tämän myötä oma makuaisti on ehkä hieman paremmin virittynyt ja muutenkin on alkanut pikkuhiljaa selviämään minkälainen makupaletti miellyttää itseä eniten. Tältä pohjalta lähdetään hakemaan hieman stydimpää runkoa ja trooppisen sitruksista aromipohjaa.

Brändiosasto tietysti ensin - spesiaalierään väännettiin matchaava etiketti. 



Tällä kertaa tuli roiskittua kuvia vähän enemmän muista syistä, joten sama kai se on kirjailla ylös minkälainen tämä BIAB-panopäivän sykli tällä hetkellä on ja miten homma tapahtuu.

Aloitetaan reseptillä.

HOME BREW RECIPE:
Title: Tropical LAPA
Author: VeyoExxon

Brew Method: BIAB
Style Name: American IPA
Boil Time: 60 min
Batch Size: 21 liters (fermentor volume)
Boil Size: 23 liters
Boil Gravity: 1.059
Efficiency: 65% (brew house)

STATS:
Original Gravity: 1.065
Final Gravity: 1.013
ABV (standard): 6.87%
IBU (rager): 60.28
SRM (ebcmorey): 15.69

FERMENTABLES:
4000 g - Golden Promise (59.7%)
1000 g - Dry Malt Extract - Amber (14.9%)
650 g - Wheat Malt (9.7%)
650 g - Flaked Oats (9.7%)
200 g - Acidulated Malt (3%)
200 g - Cara Malt (3%)

HOPS:
25 g - Amarillo, Type: Pellet, AA: 8.6, Use: Boil for 30 min, IBU: 16.73
25 g - Mosaic, Type: Pellet, AA: 11.5, Use: Boil for 20 min, IBU: 13.7
25 g - Galaxy, Type: Pellet, AA: 15.5, Use: Boil for 15 min, IBU: 14.5
25 g - Amarillo, Type: Pellet, AA: 8.6, Use: Boil for 10 min, IBU: 6.55
25 g - Galaxy, Type: Pellet, AA: 15.5, Use: Boil for 5 min, IBU: 8.81
20 g - Citra, Type: Pellet, AA: 13.5, Use: Dry Hop for 4 days
20 g - Mandarina Bavaria, Type: Pellet, AA: 7.2, Use: Dry Hop for 4 days
25 g - Galaxy, Type: Pellet, AA: 15.5, Use: Dry Hop for 4 days

MASH GUIDELINES:
1) Infusion, Temp: 65 C, Time: 60 min, Amount: 20 L
2) Infusion, Temp: 72 C, Time: 10 min
3) Fly Sparge, Temp: 70 C, Amount: 8 L

OTHER INGREDIENTS:
2 tsp - Irish moss, Time: 15 min, Type: Fining, Use: Boil
1.5 g - Calcium Chloride (dihydrate), Type: Water Agt, Use: Mash
6 g - Gypsum, Type: Water Agt, Use: Mash
1 g - Magnesium Chloride, Type: Water Agt, Use: Mash

YEAST:
Mangrove Jack - US West Coast Yeast M44
Starter: No
Form: Dry

TARGET WATER PROFILE:
Profile Name: Light colored and hoppy
Ca2: 75
Mg2: 5
Na: 10
Cl: 50
SO4: 150
HCO3: 0

Water Notes:
1.5 tsp gypsum
0,3 tsp cacl
1g mgcl

Reseptistä sen verran kommenttia, että kattilaan sopii korkeintaan 6kg mallasta. Halusin riittävän suuren ABV:n ja mukaan sekä vehnää että kauraa, joten päätin käyttää vanhan varastossa olleen DME-pussin. Golden promisea ja muuta mallasta olisi kyllä ollut ja enemmän maltaita vetävällä laitteistolla olisin jättänyt DME:n hapantumaan.

Asiaan.

Ergonomiaa parantava muutos on se, että keittokattila on noin polvenkorkuisen keittiöjakkaran päällä. Helpottaa merkittävästi täyden pussin kanssa temuamista. Kattilan pohjalla bazooka filter ja RST-välipohja. Pohjassa on 4kpl noin 30mm ruuveja antamassa bazooka filterille tilaa ja ehkäisemässä palamista.



BrewFermin keittokattila on surkean alitehoinen ja sillä kestää tunti lämmittää 20 litraa hanakylmää vettä 67 asteeseen. Tällä välin ehtii tekemään muita valmisteluja.



...kuten reseptin mukaisen maltaiden mittailun



...ja rouhinnan. Rouhinnan teen mieluusti ulkona mahdollisuuksien mukaan, koska mallaspölyä tulee ihan riittävästi ja etenkin mylly on rouhinnan jälkeen melko siivoton. Uudet akut makitaan ja puolella kaasulla suppiloa tyhjäksi.



Karkeuden tarkastus. Kuvan loputulos melko hyvä - ei rikkoontumattomia jyviä ja kuoret eivät silppuunnu. BIABin tapauksessa kiristin kuitenkin inasen. En viitsi rakotulkilla mittailla, vaan katselen silmämääräisesti.



Vajaan 10 minuutin ja kahden myllyllisen jälkeen lopputulemana 5,7kg rouhittua parasta ennen päiväyksensä menettänyttä mallasta :-).



Vedensäätökemikaalitkin ehtii rauhassa mittailemaan ennen kun vesi on valmista.




Seuraavaksi ripustellaan Brew bag, johon maltaat kipataan.



Toiset rouhivat maltaat suoraan pussiin ja laskevat pussin maltaineen kattilaan. Itse tykkään kauhoa maltaat pussiin kuuppa kerrallaan. Omasta mielestäni tällä saadaan irtonaisempi mäskipuuro ja kaikki maltaat vettyvät tasaisemmin heti alkuun.



Toki päivään kuuluu myös eeppinen määrä desinfiointia ja muuta putsailua, eli plate chilleriin star-sanit sisään ja letkut likoamaan.



Sielläpä se puuro pöhisee. Sekoittelen tuota noin 10min välein, jotta sokerit liukenisivat mahdollisimman tehokkaasti. Mäskäysohjelmassa oli 65C lämpö ja elohopeamittarin mukaan lämpöä oli noin 67C. Se ei tässä tapauksessa ole mikään katastrofi, koska loppuviimeksi toivon FG:n jäävän hieman korkeammaksi.



Ajattelin pitkästä aikaa viritellä kiinalaisen pumpun kierrättämään vierrettä, mutta paskan marjat se ei edes yrittänyt inahtaa käyntiin. Pumppu oli aiemmin jämähtänyt kiinni sokerisesta vierteestä ja siitä että se on Kiinalainen paska, joten olen jo kertaalleen avannut ja liuotellut sen auki. Hyvin se pyöri liuottelun jälkeen, mutta eipä näköjään enää. On se kumma että 20e vehje ei toimi ikuisesti. Noh, kaikki Kiinalaiset tuotteet on nyt boikotissa mikäli jostain vain korvaava tuote löytyy, joten ei tarvitse enää tämän jälkeen mieltään pahoittaa.



Mäskäyksen aikana ehtii vierailemaan humala-stashilla ja tällä kertaa tarvitaan Amarilloa, Galaxyä ja Mosaicia.



Annostelu on tarkkaa puuhaa. Vielä yksi papana.



Mäskäysvaihe on ohi ja pussi on nostettu valumaan. Tässä vaiheessa kaivan rosterisen välipohjan kattilasta pois ja laitan sen valutuskulhon pohjalle mäskipussin alle, ettei kulhon pohjassa olevat reijät tukkeutuisi niin helposti. Keittokattilan nestepinta vajoaa monta litraa.



Sitten huljutellaan. Aiemmin lämmitin erillisessä kattilassa huuhteluvettä, mutta nykyään alan lämmittämään vedenkeittimellä litran satseja noin 15min ennen mäskäyksen loppumista ja kippaan ne tuonne 6l rosterikannuun.Länpötila laskee yleensä jonnekin 70C tienoille, mutta en pidä sen huuhteluveden lämpötilaa niin tärkeänä. Tärkeämpää on, että sillä saadaan pussissa oleva sokeripitoinen neste valumaan ämpäriin eikä niinkään se, että tämä huuhteluvesi jatkaisi käymiskelpoisten sokerien irrottamista.



Viiden litran huuhtelun jälkeen ämpärissä on about sen verran nestettä. Brülosophyn mukaan pussin puristaminen lisää olueen sellaista sameutta, joka ei missään vaiheessa laskeudu. Tässä tapauksessa sameus on toivottavaa, joten puristelen loputkin.



Huuhteluvesien kattilaan kippaamisen jälkeen nestettä oli noin 20 litraa siinä missä reseptin mukaan pitäisi olla 24 litraa. Käytin vähemmän huuhteluvettä, joten ei tässä minkään mysteerin äärellä olla. Tässä vaiheessa ominaispaino näytti yli 1.070, joten kippasin kattilaan vedenkeittimellä keitettyä vettä noin 2 litraa. Lopputuloksena pre boil gravity 1,064 ja tavaraa kattilassa arviolta 22 litraa.



Kattilan alitehoisuus näkyy myös kiehumisen odottelussa. Kyllä siihenkin tunti vierähtää, että saa vierteen 70C lämmöistä kiehumispisteeseen.



Kiehumispisteen saavuttamisen jälkeen pintaan alkaa muodostumaan paksua proteiinipitoista vaahtoa, jonka kuorin pois. Kattila ei jaksa ylläpitää jatkuvaa kiehumista, vaan ilmeisesti ylikuumentumisen suoja pätkii vastusta välillä pois päältä. 20 litraa on tälle ohjekirjan mukainen maksimi, joten ehkä sillä määrällä kiehuminen saattaisi olla hieman terhakkaampaa.



Tällä kertaa keiton jälkipuoliskolla humalaa saa olla lisäilemässä melkeinpä 5min välin. Usein olen laittanut jokaisen humalalisäyksen omaan sukkaansa, mutta tällä kertaa töräytellään kaikki humalat hop spideriin ja annetaan sen pyöriä valtoimenaan kattilassa. Ylemmässä kuvassa näkyy hop spiderin korkki toisen kädensijan päällä. Korkki on kiinnitetty hammaslangalla kädensijaan, ettei spideria tarvitse lähteä mäskimelalla onkimaan.



30min kohdalla täytyy muistaa myös Irish mossin liotus. Levät heitän suoraan kattilaan kun keittoa on vartti jäljellä. Tällä kertaa viimeistä humalalistäystä suoritettaessa en saanut hop spiderin korkkia enää auki. Näin ollen paiskasin viimeisen lisäyksen pelletitkin suoraan kattilaan. Tarttis selkästi olla sellainen kattilan reunaan kiinnitettävä paikoillaan pysyvä humalaputki ja jättää tämä putki ainoastaan maustamiskäyttöön.



Keitto on ohi. Jostain syystä nostin hop spiderin kattilasta ennen kuin aloin rakentelemaan plate chilleriä. Kai sen olisi voinut jättää kattilaankin.



On kovin näppärää, että paksumpi silikoniletku mahtuu juuri ja juuri keittiövesihanan juoksuputken sisään. Sakkasihdin irroittaminen riittää eikä tarvitse mitään erillisiä adaptereita.



Brew day complete ja OG 1,072. Vettä haihtui keitossa about sen samat 2 litraa, mitkä vedenkeittimestä sinne kippasin.



Infrapunamittari on kätevä vempele. Letkun päässä on muutaman euron maksanut muovinen "vierteen ilmaaja", eli se levittää vierteen viuhkana tuolta letkusta ulos. Plate chillerin ja virtauksen rajoittamisen vuoksi levitys jää melko säälittävän näköiseksi, joten valmiiksi jäähtyneen vierteen täyden kaasun lorotuksella tulos olisi parempi



Brülosophyssä vierteen ilmaus on todettu melko lailla turhaksi erityisesti laimeammilla alle 1.060 oluilla, mutta annetaan tälle vähän lisää ilmaa, kun prosenttitavoitekin on hieman korkeammalla. Kierrätän tuon koko vierteen 6 litran kannun kautta takaisin käymisastiaan. Ensin kunnon lorotus hana auki kannuun ja sitten miehevä kaato yläkautta astiaan takaisin. Tämä toistetaan 4 kertaa.



Yleensä jätän startterin tekemättä prosessin yksinkertaistamiseksi. Tälläkin kertaa hiiva suoraan pussista vierteen pinnalle. Paheksumme taustalla näkyvää alastomuutta.



Ja sitten se siivous. Aika lailla ryyteessä nämä vehkeet ovat, joten tähänkin saa helposti yli 30min kulumaan. Kattilan pohjalla oleva proteiinisakka näyttää aika herkulliselta.



Ensimmäistä kertaa vierre maistui hyvältä myös keiton jälkeen :-). Noissa muissa oluissa katkerot on aika tymäkät yleensä tässä vaiheessa maistettaessa, mutta tässä oli hyvä hedelmäinen pössis.


EDIT 24.5.2020:
Olut on nyt porissut viikon verran. Vesilukossa on ollut melko rauhallista parin edellisen päivän ajan. Tavallisesti dumppaisin hiivat tässä vaiheessa FastFermentin alasäiliön kautta, mutta ajattelin säästää hieman hukkaan heitettävää olutta ja annan hiivojen olla loppuun saakka - eli toisenkin viikon. Sen sijaan laitetaan reseptin mukainen kuivahumalointi törppöön.

"Don't fear the foam", eli FastFermentin humalaputken desinfiointi Star-Sanilla.




 Varovasti törpön kansi auki ja putki sisään.



 ...ja kuivahumaloinnit perään. 25g Galaxy, 20g Mandarina Bavaria ja 20g Citra.



Nämä muhivat pöntössä torstaihin asti. Tämän jälkeen putki pois ja muutaman päivän odottelu ennen kegiin siirtoa. Parin vuorokauden jäähdytys ennen kegitystä saisi oluen hieman kirkastumaan (cold crash). Kellarin lämmöt ovat nousseet jo 14C tienoille eikä minulla ole vielä  soveltuvaa jääkaappia, joten pärjäillään ilman. Eihän sitä tiedä, vaikka Suomen kesä tarjoilisi toukokuun loppuun sopivan pikkupakkasen.


EDIT 28.5.2020:
Kuivahumaloinnin poisto ja kegitys. Tässä vaiheessa huomaan, että päätös hiivojen jättämisestä törppöön ensimmäisen viikon jälkeen oli virhe. FastFermentin alasäiliö on täynnä ja hiivasakkaa on kertynyt litran verran myös kartion pohjalle. Lopputuloksena korkeampi riski, että sakkaa päätyy myös kegiin. Valutellaan siis alakautta ensin sakeat kamat pois. FG on 1,011 ja sitä kautta ABV 8%.

Alla oleva kuva on viimeisimmästä siiderierästä, mutta kuvitustarkoituksessa ajaa asiansa kegityksestä. Lasketaan FastFermetin alaventtiilistä hiilidioksidihuuhdeltuun kegiin.


Tämän jälkeen keg kytketään hiilihapotukseen.


EDIT 29.5.2020:
Pitihän sitä hieman maistaa. Kellarilämmöt noin 14C.


Amber-Spraymallas toi punertavaa väriä hieman enemmän kuin odotin. Aromit näin tuoreeltaan aika tujakat, sitrushedelmää ja tropiikkia. Maussa aika kirpakkaa sitrushedelmää sitruunan ja kumkvatin suuntaan mielummin kuin greippiin päin. Taustalla troopiikkia mango vahvimpana. Suutuntuma on täyteläinen ja pehmeä. Jälkimakeuttakin on jäänyt yllättävän paljon FG huomioiden. Aika tuima NEIPAmainen DIPA ja humalointi ei ole tehty suurille massoille :-). Pint Pleaseen laittaisin 3,8*.

Seuraavassa erässä Mandarina Bavaria korvataan todennäköisesti Simcoella tai Chinookilla havuisuuden tuomiseksi mukaan. Nyt se jää puuttumaan siinä missä sitrus on hieman yliedustettu. Prosentteja viilataan 7% tuntumaan ja mahdollinen DME erittäin vaaleana.

Seuraillaan nyt kuitenkin miten maku kehittyy lähiviikkojen aikana.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Siideri - Testierä kaupan omenamehusta

Olut - "Jeesus v2" ESB

Olut - "Yrmy" Golden Ale