Ostohousujen kuminauhan venyttelyä

Klarstein Mundschenk -laitteistosta luopuminen on pistänyt hieman kaduttamaan ihmistä. Olen myös rivien välistä tulkittuna kaipaillut immersiojäähdytintä korvaamaan nykyistä plate chilleriä. Toisaalta se on isompi ja kömpelömpi, mutta puhdistaminen on helpompaa, kontaminaation mahdollisuus tuntuu hieman pienemmältä eikä sen kanssa tarvitse viritellä kuin kaksi letkua neljän sijaan.

Internetin syövereistä löytyi aika piiskaavan kova ennakkotilaustarjous Mundschenkiä vastaavasta laitteesta 2019-editionina tuotemerkillä Arsegan Easybrew. Klarsteinia on saanut parhaimmillaan 330€ hintaan ilman immersiojäähdytintä, joten nyt on hinta kohdillaan. Postikulut Suomeen 9,90€ ja näiden toimitusten pitäisi tapahtua heinäkuun loppupuoliskolla.



Aiempaan versioon verrattuna tässä 2019-editionissa on kallistettu näyttöä hieman ilmeisesti ergonomiasyistä ja hanan varteen on ilmestynyt vierteen määrän mittariputki. Muita uudistuksia ei ole Arseganin ilmoituksessa eroteltu kovin tarkasti. Putki on periaatteessa hyvä uudistus, mutta toteutus näyttää purkkaviritykseltä. Riskinä on putken räpsähtäminen poikki varomattoman kädenliikkeen vuoksi, kun sitä ei ole tuettu yläosastaan mitenkään. Putki luonnollisesti katkeaisi juurestaan kesken keiton ja sieltä valuu 25 litraa kiehuvaa vierrettä lattialle :-).




Brew Monkin vastaavassa versiossa mittari on pumpun nostoputkessa ja toteutus vaikuttaa heti paljon järkevämmältä. Pumpun täytyy luonnollisesti olla tässä ratkaisussa pois päältä, jotta mitta-asteikko toimii. Brew Monkin hinta on 399€ ilman chilleriä, eli vertailukelpoisesti ~460€ chillerin kanssa postikuluineen.


Brouwland myy tuota Brew Monkin mittalasillista nostoputkea myös erikseen 46€ hintaan. Mikäli tuo putki olisi showstopper, niin Arseganin hinnaksi modatulla nostoputkella tulisi 385€ chillerin kanssa postikuluineen

Käytännössä ainoa tarve tuolle mitta-asteikolle on huuhteluvaiheessa. Mallaspiippu on tällöin nostettu yläasentoon, joten vierteen määrää ei voi katsoa törpön sisäpinnan kiinteästä asteikosta mallaspiipun blokatessa näkymän. Mikäli mittaputkea ei ole, niin huuhteluveden annostelussa täytyy olla jonkinmoinen ymmärrys kuinka paljon vettä on huljuteltu mallaspiippuun. Omassa tapauksessani lämmittäisin huuhteluveden vanhassa Brewfermin keittokattilassa ja annostelen sen litran mitalla mallaspiippuun, joten putken mitta-asteikko kuuluu nice-to-have kategoriaan. Arseganin tapauksessa jättäisin todennäköisesti hanan varressa olevan T-kappaleen mittalaseineen asentamatta, ettei törppöä käsitellessä tarvitse varoa niin paljoa.

Omien esikarsintojen perusteella vaihtoehtona tälle olisi Bulldog Master Brewer ~700€ hintaluokassa sekä Arseganin törpön 50-litrainen versio ~480€ hintaluokassa. Master Brewerin lisähintaa en pysty perustelemaan itselleni, vaikka siinä on selvästi monta hyvää ominaisuutta Arseganiin verrattuna. 50-litraisella versiolla voisin ryhtyä käyttämään kegejä käymisastiana ja tehdä kaksi kegillistä kerralla. Hieman tässä on sellainen fiilis, että 30-litraisellakin kattilalla saa ihan riittävästi juotavaa aikaan, joten ehkä tässä voisi mennä kerrankin kohtuus edellä.

Näillä puheilla laitetaan Arsegan tilaukseen.



Kommentit

  1. Heinäkuu meni ja toimituksen ilmoitettiin viivästyvän marraskuulle.

    Marraskuu saapui ja toimituksen sanottiin viivästyvän pitkälle kevääseen. Laitoin refund-pyynnön tammikuun lopulla.

    Semmoinen automaattimäskäin oli se 🍺.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Siideri - Testierä kaupan omenamehusta

Olut - "Jeesus v2" ESB

Olut - "Yrmy" Golden Ale