Olut - "Jeesus" ESB

Aika jättää mallaskitit sikseen ja alkaa tekemään olutta ns. pitkästä tavarasta. Resepti on kosmeettisesti tuunattu Rakkaudella pantua -kirjan ESB:stä.

Aloitetaan kuitenkin brändäyksellä. Nettimeemikirjastosta valikoitui historiallinen hahmo, jonka sankaritekojen todenperäisyyttä en nyt lähde tässä tilanteessa arvuuttelemaan.

Jeesus tulee, oletko valmis?
Tämän etiketin jälkeen vanha sloganin jatke "Menee sekin hattuun!" tulee muuttumaan muotoon "Ilman hauskaakin voi olla viinaa!". Jeesuksen myötä etikettien oikeaan alanurkkaan ilmestyi KOHTUUTTOMASTI.OER - mittanauha. Jos mittanauha näkyy kronologisesti aikaisemmissa etiketeissä, niin olen jaksanut tunkata niidenkin tekstityksiä ja raivannut tilaa mittanauhalle. Tärkeästä asiasta on kuitenkin kyse.

Mäskäysohjelmat yms näkyvät hieman alempaa taulukosta. Varsinainen duuni meni pitkälti kahden aiemman oluen konseptilla ja Anova sous-vide -patukka oli tässäkin mukana toivottavasti viimeistä kertaa. Sen kanssa tolskaaminen on kuitenkin yksi ylimääräinen vaihe prosessissa, joten siitä kannattaa hankkitua eroon.

Humalien keitossa käytin tällä kertaa RST filtteriä. Aromihumaloita lisätessä filtterin kansi auki, uudet kamat samaan filtteriin ja kansi kiinni. En nyt tähän hätään keksi tähän mitään moitittavaa. Huljuttelin välillä filtteriä ja taisi se pyörähdellä myös poikittain kattilassa.


Jäähdytyksessä ei mitään uutta auringon alla edellisiin verrattuna. Kuvassa näkyy kuitenkin uutena aspektina panohanskani. Tietäjät tietävät ja Google valaisee.


Vierre oli oikein muikean makuista näin tuoreeltaan. Tuli tässä hieman sählättyäkin, eli vesimärän hallinta meni vituralleen. Vierteen määrä jäi lopulta vain 15 litraan. Kävin hiivauksen jälkeen töräyttämässä vielä pari litraa vettä törppöön, ettei tulisi ihan hirveää myrkkyä. Yritän kuitenkin pääsääntöisesti pitää ABV:n jossain 5,5%-6,5% haarukassa. Tämän vuoksi taulukon OG-luvuissa on ristiriitaisuuksia ja lopullinen 17 litran OG täytyi enempivähempi heittää hatusta. Ei se mitään.

Muistiinpanot Spreadsheetistä:

11.2.2018



Jeesus



Maltaat (g)



5050Maris Otter


175
cara-amber ebc 60-80



175crystal ebc 175







Mäskäysaika 75min 67C, keittoaika 75min




Keiton alkaessa vierrettä kattilan Max-viivaan asti, OG tuolloin 1050.




Keiton päättyessä OG 1066. Lisäsin 1,25l vettä, jäähdytin ja lopulta vierteessä OG 1062.




Hiiva ripoteltu kuivana vierteen pinnalle pussin ohjeistuksen mukaisesti tarkoituksella.




Hiivauksen jälkeen lopuksi lisätty vielä 2 litraa vettä, arvioitu OG 1055









Humalat (g)



55
East Kent Goldings 5,2% AA 60min



45
EKG 5,2% AA 0min, 15min stand








OG1055
Astia:FastFerment
FG1010


ABV Odotus5.895%

HiivaSafale S-04


Vierteen määrä17


HUOM:













PäiväVesilukon sekuntiväliLämpötila

11.2-19

12.20,4s25
pienensin patteria hieman

13.2hidastunut20

16.2ei juuri rölpötä22

23.2
hiivat pois ja hiiva-astian täyttö puolilleen vedellä. oikein lupaava pohja.



28.2
Lapottu FF alatiesynnytyksellä kegiin. Lapotuksen jälkeen keg burp x3.




Astia nostettiin -15C pakkaseen jäähtymään ja muutaman tunnin jälkeen




8C lämpöisenä force carb tynnyriä ravistelemalla 15PSI == ~2,3vols




Tätä kirjoitettaessa olut on ollut vain muutaman päivän kegissä hapotettuna. Ihan asiallisen makuista tavaraa ensimmäisen testituopillisen perusteella.

EDIT 2018-04-22:
Kelpo tavaraa. Ei virhemakuja ja kirkastunut hienosti. Yksinkertainen on kaunista. Keg lähes tyhjä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Siideri - Testierä kaupan omenamehusta

Olut - "Jeesus v2" ESB

Olut - "Yrmy" Golden Ale