Olut - "Meemi" Saison


Edellisen päivän LAPAn panon jälkeen seuraavan oluen tehtailu meneekin samoilla lämmittelyillä. Maltaat on rouhittu valmiiksi ja toinen törppö on tyhjillään. Mallaskittinä tällä kertaa Brewmaster Perron Bieren Saison.

"Ingredients: Barley malt, wheat malt, whole hops, beer yeast."

Brändäyksessä meinasi olla vähän synnytyskipuja, mutta parin neuvoa-antavan jälkeen idea oli valmis. Lopputulos alla.

"Annappa yks Saison", sanoi Mike Tyson.







Mäskäysohjelma: 63C 45min - 73C 20min, 20l mash water, spargea 24l asti. Ei muuta kuin hommiin. Anova tuttuun tapaan mukana mittaamassa lämpöjä ja kierrättämässä vierrettä. Tällä kertaa foliokin tuli viriteltyä kanneksi hukkalämmön ehkäisemiseksi. Mäskikattila on keittiön toisella puolella puuhellan päällä. Tällä puolella liesituuletin on hieman korkeammalla, mikä jättää enemmän tilaa mäskipussin nostamista varten. Käytin mäskimelaa apuna pussin nostamisessa, eli mäskimela pussin korvakkeista läpi ja nosto melasta. Helpotti tilannetta eiliseen verrattuna.


Keittovaihe 60min, katkerohumalat heti kiehuessa, aromihumala "at the end of the boiling." Tässä varmaan oletetaan, että yksilö jäähdyttelee vierrettä 20min spiraalivempeleellä, jonka ajan humalat ovat hop standissa. Noh, levyjäähdytysmiehen täytyy vähän säveltää, joten keiton päätteeksi jätin armonihumalat 30min ajaksi seisomaan ennen jäähdytyksen aloittamista. Alla olevassa kuvassa hop stand meneillään. Viritin reijät humalasukkiin ja laitoin mäskimelan pitämään pusseja paikoillaan. Keittovaihe toist puolt keittiötä, koska jäähdytysletkut on helpompi viritellä tälle puolelle.



Jäähdytys alkaa. Siiviläpussi viritelty Melkon astiaan kuten suunnittelija sen tarkoitti.


Lämpötilan kontollointia. On se kätevä tuo infrapunamittari. Tuli aikoinaan hommattua lattialämpöjen mittausta varten.


OG 1046 huitteilla, reseptissä lupailtiin 1048, joten samalla seinällä ollaan. Danstar Belle Saison uhkailee polttelevansa sokerit 1000 asti, joten hieman tiukempaa kamaa on tästäkin tulossa.



SpreadSheetin muistiinpanot:

18.1.2018



Meemi
Tehty Brewmaster Saison -paketista



OG1046
AstiaMelkko
FG (odotus)1000


ABV (odotus)6.026%

HiivaBelle Saison 11g


Vierteen määrä20







Semisti ohjeen mukaan. Vesimäärä jäi ehkä litran vajaaksi, voi tulla lähemmäs 7%.




Jälkimmäinen 40g humala laitettiin kattilaan keiton loppuessa, 30min hop stand, sen




jälkeen jäähdytys ja puristin loppuun humalapussit kattilaan ennen jäähdytystä.




Suunniteltu kuivahumalointi kakkosvaiheessa Mosaicilla ~50g









PäiväVesilukon sekuntiväliLämpötila

18.1-21

19.1jatkuvasti20

30.1ei juuri21

FG 1000. Kuivahumalointina 50g mosaic pellettejä sukassa liemen päälle kellumaan.




Ei lapottu välillä.



7.2
poistettu kuivahumala. todella lupaavaa.



8.2
kegiin lappo ja kellariin



23.2
carbit 12psi ~10C oli hieman liian vähän, nostettu 15psi.



Mosaicin humalointi tuntuu tässä vaiheessa hieman överiltä, hedelmällisyyttä olisi ilman sitäkin.





Elikkäs vajaan parin viikon jälkeen käyminen oli valmis. En lähtenyt tässä vaiheessa lappoamaan sekundääriin, vaan heitin viikoksi Pyynikin Mosaic Lagerin innostamana 50g pellettiä sisään keittämällä desinfioidussa humalasukassa.

Kegiin lapotessa kokeilin patenttia, missä käytin RST filtteriä estämään enimmän hiivan ja sakan päätymistä kegiin. Mielestäni toimi odotetusti.


Kegistä ilman röyhtäyttämällä pois ja ilman hapotusta 10C kellariin kypsymään pariksi viikoksi. Maistoin hapotonta olutta ja kyllähän se Mosaic sieltä puskee läpi ei-niin-toivotulla tavalla. Oluessa olisi ollut hedelmällisyyttä ihan riittävästi omasta takaa ja Mosaic tuntuu hieman riitelevän sen kanssa. Uskoisin, että aika parantaa haavat tässäkin tapauksessa.

Hapotus muutaman päivän ajan "hiljaa hyvä tulee" -taktiikalla helmikuun loppupuolella. Maaliskuun alussa maku on hieman pyöristynyt, mutta oluena LAPA on tällä hetkellä selkeästi parempaa. Lisäämäni Mosaic oli todennäköisesti huono veto, mutta annetaanpa ajan vielä kulua.

EDIT 2018-04-07.
Vaimon luonnehdinta makutestissä oli "kissan kusi", joka johtui Mosaicista :-). Kissan kusi katosi loppua kohti, mutta ei tämä mikään varsinainen menestys ollut. Tehdään seuraava Saison ilman kikkailua. Keg tyhjennetty.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Siideri - Testierä kaupan omenamehusta

Olut - "Jeesus v2" ESB

Olut - "Yrmy" Golden Ale