Olut - "LAPA" (Double) IPA





Ensimmäisen täysmäskäyksen aika. Mallaskittinä Brew Monkin Hoptimus Maximus, joten luvassa on 7% ABV:tä hätyyttelevä (Double) IPA Eurooppalaisilla humalilla ja jenkkityyppisellä Mangrove Jack's M44 hiivalla. Ajattelin panna peräkkäisinä päivinä pari satsia tulemaan, joten edeltävänä päivänä rouhittiin ~11kg maltaita Brewfermin perusmyllyllä.

Alla kyseisen mallaskitin kuvaus, tarkempia jakosuhteita ei ole kerrottu. 

"With his ready-to-use malt kit you brew a divinely fragrant blond beer with an excellent hop profile, in terms of both aroma and taste. The yeast contributes a fruity touch. His creation is a very pleasant and easy to drink hoppy beer. 
  • beer type: IPA 
  • original gravity: 1.064 
  • ABV: 6.3% 
  • for 20 litres 
  • optimal fermentation temperature: 20-25°C 
  • Ingredients: 
    • Pils, Wheat malt light, Melanoidin, 
    • hops Styrian Goldings + Saaz + Goldings,  
    • glucose (korvattiin DME:llä)
    • dried brewing yeast Mangrove Jack's US West Coast M44."
Sikäli mielenkiintoista, että Rakkaudella Pantua -kirjassa samalla mallasyhdistelmällä tehdään Saisonia, mutta jakosuhteista ei tämän kitin tapauksessa tiedä. Jopa Styrian Goldings -humalakin on yhteinen tekijä.

Brändityöryhmä (me, myself and I) tuotti ajatushautomossaan lätkäaiheisen etiketin.

Lapa jäähän - nimi lehteen, LAPA naamaan - lippu kouraan.

Halusin seurata lämpötiloja jotenkin muutenkin kuin pelkästään keittokattilan termostaattiin luottaen, joten valjastin Anovan taas hommiin. Mäskäysohjelmassa oli neljä steppiä ja alla oleva kuva on kolmannesta stepistä. Anovan oma termostaatti oli pääsääntöisesti säädetty 40C, joten käytännössä se vain mittasi lämpöjä ja kierrätti vierrettä.

Mäskäysohjelma: 45C 10min - 62C 45min - 72C 25min - 78C 5min. Rinse until 24l.

Mäskäysveden lämmitys ensimmäiseen steppiin (olikohan 45C), jonka jälkeen pussi paikoilleen ja maltaat sisään. Anovan vuoksi pussin kanssa joutuu hieman kikkailemaan, koska en halunnut maltaita Anovan sisään. Siitä sitten ohjelman mukaisesti välillä hämmentäen pohjaa myöten. Tässä vaiheessa käytin Brouwlandilta ostettua muovista välipohjaa. Saa nähdä kuolenko ftalaatteihin. Kantta ei harmittavasti saa kunnolla paikoilleen kun Anova on kattilassa. Folio toimisi tässä tapauksessa paremmin, enkä nyt suoraan ymmärrä miksi en käyttänyt sitä.




Mäskäyksen jälkeen pussi ylös, Ikean Idealisk -lävikkö kattilan päälle ja pussin huuhtelua muutamalla litralla kiehautettua ja hieman jäähtynyttä vettä. Karvan vajaa 6kg mallasmäärällä se pussi muuten painaa nostettaessa ihan iloisesti, joten nostotekniikkaa täytyy jotenkin hioa. Sitten odotellaan josko kattilaa saa joskus vierteen kiehumaan. Kyllä se sieltä, kun malttaa olla kurkkimatta lämmitysvaiheessa kannen alle. Lisäilin joukkoon kiehuvaa vettä niin, että keiton alkaessa vesi oli kattilan MAX-viivaan asti. Lienee jossain 23l tuntumassa. En hoksannut mitata ominaispainoa keiton alkaessa.


Humalointikin tuli tehtyä reseptin mukaan.
Boiling time 70min. Katkerohumalat 10min after boiling, aromihumalat 10min ennen keiton loppua. Reseptissä ohjeistettiin 500g glukoosin lisäys aromihumalien yhteydessä. Korvasin glukoosin 650g vaalealla DME:llä, joka oli liuotettu litraan vettä.




Sitten jäähdytysvaiheeseen ja virittelemään helvetinkonetta. Samaan aikaan odotellessa hiivan herättelyä. Siiviläpussin virittely FastFermentiin täytyy tehdä vähän hassusti, mutta ei se mitään.


 Letkut meni hieman ristiin, mutta jätetään tyylipisteet jakamatta.


Jäähdytyksen jälkeen vierteen ilmaus. Nostin FastFermentin pöydälle ja laskin alakautta vierrettä 5l kerrallaan desinfioituun armeijan vanhaan 6l RST-kannuun ja lorottelin liemen takaisin yläkautta niin että raikaa. Tälle operaatiolle viisi toistoa. Hiiva sisään, pönttö kiinni ja eteiseen 20C lämpöihin odottelemaan. Alla Spreadsheetin muistiinpanot. Hieman tuli sählättyä OG-mittausten kanssa, kun kunnon rutiinia ei vielä ole. Toisaalta en halua laskea EBUja saati EBC:tä ja hieman vaikeaa se näissä mallaskiteissä oliskin. Reenataan nyt varsinaista panohommaa

17.1.2018



LAPA
Tehty Brew Monkin Hoptimus Maximus -paketista



OG1068
AstiaFastFerment
FG 1015


ABV Odotus6.943%

Hiiva
Mangrove Jack's M44 ~15g eli 1,3 pussia



Vierteen määrä20


HUOM:
OG mittaus tehty hiivauksen jälkeen. Sen jälkeen lisätty 1l vettä (oli 19l). mittauksen tulos oli 1074, leikitään että oikea olisi 1068. heitetty hihasta


Ohjeen mukaan. 500g Panimosokeria korvattu 650g DME:llä vajaaseen litraan vettä. Lisätty keittoon 10min ennen loppua.

Kuivahumalointi odottaa kakkosvaihetta. Pienehkö nyssäkkä jotain. Voisi lisätä ~40g jotain trooppista aussia.





PäiväVesilukon sekuntiväliLämpötila

17.1-22

18.1jatkuvasti20

29.1
20

FG 1016. lisätty alasäiliöön 0,5l kylmää vettä. kuivahumalat pönttöön FF omassa hop filterissä.




7.2
Poistettu kuivahumalat. humalat olivat kukintoja ja kelluivat pitkälti pinnalla. humalointi oli aika mieto. harkitaan uutta kuivahumalontia kegiin. Hommaa kevyehkö rst-paino.

8.2
kegiin lappo ja kellariin



21.2
50g Wakatu pellettiä laitettu rst-filterissä kegiin.



24.2
Dry hopit pois ja force carb ~10 astetta ~15psi. Ihan hyvää IPAa. Sameaa, joten kuukauden kypsyttely tekee hyvää. ~3dl maistierä tuntuu nupissa.



Juuelikkäs paketin kuivahumalointi osoittautui sukalliseksi kukintoja. Poistin sukan ja pudotin humalat FF filteriin. FastFermetin oma hop spider-hässäkkä ei sisällä mitään painoa, joten kuivahumalointia poistettaessa humalaköntti näytti kelluvan vierteen päällä. Tähän tarttis selkeästi kehitellä jotain, millä humalat saa pysymään pinnan alla. Pitänee kokeilla seuraavan kerran pelleteillä, kun pääsee valitsemaan itse käytettävän tavaran.

Röyhtäytin kegin valmiiksi ja lapposin oluen kegiin FastFermentistä alakautta kegin kansi auki. En vielä tässä vaiheessa elämää suhtaudu niin hysteerisesti mahdolliseen hapettumiseen näillä välineillä, kun pullotukseen verrattuna riski on joka tapauksessa merkittävästi pienempi. Tämän jälkeen Keg 10C kellariin pariksi viikoksi kypsymään ilman carbonointia. Ilma luonnollisesti poistettin röyhtäyttämällä kegistä.

Epäilin kuivahumaloinnin olleen liian vaisua, joten tein toisen kuivahumaloinnin kegissä. 70mm x 290mm RST hop spiderin kanteen siimaa, 50G Wakatu pellettiä sisään ja spiderin pudotus kegiin. Siima jäi kannen tiivisteen väliin, jotta suodattimen saa myös ulos kegistä. Siima osoittautui liian jäykäksi tavaraksi, joten kegin kannen tiiviste jäi hieman sihisemään ilmaa poistettaessa. Hammaslanka toimisi nähtästi paremmin, mutta valitettavasti talossa oli vain hammaslankaimen vaihtopäitä :-). Brulosophyn kokeiden perusteella päätin, että kolmen päivän keg dry hop saa riittää.

Kolmen päivän jälkeen spider ulos, ilma pois ja force carbonointi. En katsellut hapotustaulukkoa suurennuslasilla, mutta 10C ja 15PSI tekee jotain vähän runsaat 2vols. Muutaman tunnin laskeutumistauko ja koemaisto. Tässä vaiheessa maistettuna humalointi tuntui aika stydiltä, mutta siinä tuopillisessa oli hieman kuivahumaloinnin sakkaa mukana. Hyvää ainetta ei kuitenkaan parane haaskata, joten päätin antaa ajan hoitaa tehtävänsä.

Viikon muhimisen jälkeen maaliskuun ensimmäisellä viikolla on kyllä ihan helvetin hyvää IPAa. Sameaa toki ja vaimon mielestä näyttää kuravedeltä. Maistuu paremmalta kuin moni kaupan IPA ja tukevan oloisen rungon- sekä humaloinnin johdosta jäykähköt prosentit eivät tule pistävänä läpi.

Filosofisena mietintänä voisi pohtia mikä tekee IPAsta IPAn? Varsinaisia Pale Ale -maltaita tässä ei mainostettu olevan. Arvosana silti tässä aloittelijavaiheessa 5/5 ja kegit hanoineen ovat selkeästi oikea tapa saattaa olut tarjoilukelpoiseksi :-).

Valitettavasti tämä olut ei tule riittämään ajallisesti kovin pitkään, joten LAPA v2.0 on saatettava maaliskuun alkupuolella tulille Omalla(TM) reseptillä. Säveltänen jatkossa Rakkaudella pantua - kirjan Humuluksesta jotain omaa tarkkaillen samalla Brewdogin- sekä kömpelöhkön Pane olutta -kirjan reseptiikkaa.

EDIT 2018-04-05
Humalointi katoaa. Nuorena on IPA upotettava. Osittain humaloinnin katoaminen voi johtua siitä, että vettä ei tullut säädettyä. Katsotaan pysyykö seuraavassa erässä paremmin. Siinä tosin reseptiikkakin on eri.

EDIT: 2018-04-07
Keg tyhjennetty.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Siideri - Testierä kaupan omenamehusta

Olut - "Jeesus v2" ESB

Olut - "Yrmy" Golden Ale