BIAB-Laitteiston testaus

BIAB-laitteisto saapui, joten luonnollisesti sitä täytyi testata vedellä. Samalla sai höyrystettyä Kiinalaiset tehdaskarstat pois :-). Aluksi pönttö täyteen hanakylmää vettä, Brewfermin kattilan termostaatti 65C ja odottelemaan. Tässä vaiheessa piti tavata manuaalia. Etupaneelissa oleva on/off -kytkin ei ole laitteen päävirtakytkin, vaan se kontorolloi ainoastaan termostaattiin liittyvää summeria.

Puolisen tuntia se otti, että alettiin olla lähellä 65C lukemia (ilman kantta). Vartin jälkeen käänsin termostaatin täysille, kun alkoi mietityttämään polttaako se varmasti vastusta jatkuvasti, jos termostaatti on käytössä. Seuraava tähtäin 100C. Kannattaa pitää kantta koko ajan päällä. Tunnin kohdalla aloitushetkestä pata alkoi porisemaan.

Seuraavaksi testaamaan levyjäähdyttimen tehoa. Aiemmin tilaamani 13mm sisähalkaisijan silikoniletku sopi onnekkaasti keittiöhanaan, kun hanasta ruuvasi sakkasihdin pois. Letku pysyy sen verran tiiviisti paikoillaan, ettei se irtoa veden paineesta. Alla olevassa kuvassa helvetinkone on viritelty paikoilleen jäähdytystä varten. Tässä tapauksessa sekä veden että vierteen OUT-letkut on lavuaarissa, josta pystyin mittailemaan paluulämpöjä digitaalisella paistomittarilla.


Jäähdytystehoa säädellään kahdesta kohtaa. Hanasta säädetään kylmän veden virtausnopeutta ja keittokattilan hanasta säädetään vastaavasti kuuman vierteen virtausta. Mitään pumppuja ei tarvita, eli vierre virtaa levyjäähdyttimen läpi painovoiman vaikutuksesta. Alapuolen kuvassa virtaukset on saatu säädettyä niin, että vierteen out-puolelta tulee 25C tavaraa ulos. 20l valutteluun näillä säädöillä menee noin 10min.


Tässä testin vaiheessa kattilassa olevan veden lämpö oli 90C huitteilla.


Jokseenkin tällaisella Brewfermin hanan asennolla pönttö tyhjenee kymmenessä minuutissa.


Varoituksen sana: Noiden paistomittareiden johto ei kestä vettä. Jos anturinen metallisen punosjohdon ja anturin pään välinen liitos kastuu, niin anturi alkaa näyttämään hetken päästä mitä sattuu. Aika ei näyttäisi korjaavan tilannetta, eli vielä kuukauden päästä anturi oli rikki. Sain sen kuitenkin elvytettyä vetämällä punosletkusta niin, että anturi tuli ulos metallikuorestaan. Tämän jälkeen ravistelin kuorta ja jätin sen muutamaksi päiväksi kuivumaan. Sitten vain anturi takaisin metalliseen kortonkiinsa ja pikaisten testien jälkeen anturi näyttäisi olevan taas älyissään.

Suomen Lämpömittareiden 7411 -lähetin näyttäisi olevan vedenpitävä, joten keittokattilan muoviseen kanteen voisi porata reiän ja pujottaa tämän anturin reiästä vierteeseen mäskäyksen aikana. Se on sitten eri asia liukeneeko muovisesta johdon suojakuoresta jotain jännää vierteeseen. Päädyin ostamaan perinteisen pitkän lasisen mittarin ja ajattelin porata sille sopivan reiän. Mittarin voisi saada pysymään sopivalla korkeudella käyttämällä käymisastian vesilukon reijän kumitulppaa apuna, jolloin lämpötilan näkisi kantta raottamatta



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Siideri - Testierä kaupan omenamehusta

Olut - "Jeesus v2" ESB

Olut - "Yrmy" Golden Ale