Olut - "Jeesus" ESB uudella laitteistolla

Satuin eräänä ehtoona huomaamaan, että Klarstein Mundschenkiä myytiin electonic-starin Suomisivustolla tarjouksessa 321€ kotiin kuljetettuna ilman chilleriä, joten tilaus lähti vetämään. Plate chiller minulla jo on, joten pärjään ilman immersiojäähdytintä. Samaa laitetta myydään myös ainakin Brew Monk- ja Arsegan merkeillä, mutta samapa se on mitä siinä kyljessä lukee.


Kuvaa ottaessa piti laittaa oikein housut jalkaan, kun niin kirkkaaksi oli puunattu pannun kylki.

Noh, ESB:tä tulille ja reseptissä on palattu takaisin alkuperäistä kohti.

HOME BREW RECIPE:
Title: Jeesus
Author: VeyoExxon
Style Name: Strong Bitter
Boil Time: 75 min

STATS:
Original Gravity: 1.067
IBU (tinseth): 43.57
SRM (morey): 10.91

FERMENTABLES:
5 kg - Maris Otter Pale (85.5%)
300 g - CaraAmber (5.1%)
250 g - Crystal 55L (4.3%)
200 g - Acidulated Malt (3.4%)
100 g - CaraMunich III (1.7%)

HOPS:
50 g - East Kent Goldings, Type: Pellet, AA: 5.2, Use: Boil for 60 min
50 g - East Kent Goldings, Type: Pellet, AA: 5.2, Use: Whirlpool for 15 min at 95 °C

MASH GUIDELINES:
1) Temperature, Temp: 67 C, Time: 75 min, Amount: 25 L
2) Sparge, Temp: 70 C, Amount: 6 L

OTHER INGREDIENTS:
2 tsp - Irish moss, Time: 15 min, Type: Fining, Use: Boil
11 g - Chalk, Time: 60 min, Type: Water Agt, Use: Mash
1 g - Calcium Chloride, Time: 60 min, Type: Water Agt, Use: Mash
5 g - Epsom Salt, Time: 60 min, Type: Water Agt, Use: Mash

YEAST:
Fermentis / Safale - English Ale Yeast S-04

Uuden laitteiston kanssa laiton mäskäysvaiheessa 25l vettä, sparge noin 5l ja pre-boil volume noin 26 litraa. 75min keiton aikana nestettä haihtui noin 4l. Lisäsin keiton loppuvaiheessa litran kiehuvaa vettä joukkoon. Keiton päätteeksi törpössä oli 23 litraa ja törppöön päätyi lopulta 20l. Tältä pohjalta jatkossa mäskäykseen menee 25l ja spargea 8l. Tällä pitäisi saada törppöön 22 litraa.



Lapioin maltaat mallaspiippuun perinteiseen tapaan. En tiedä voisiko tuon piipun ladata valmiiksi kuivana ja sitten vain laskisi piipun veteen, mutta tämä oldskool-meininki tuntuu paremmalta.


Mallaspiippu nostettu ylös huuhtelua varten. Painaa aina lailla ja näin korkean tason kanssa ergonomia ei ole huipussaan. Vanha Brewfermin keittokattila toimii huuhteluveden lämmittäjänä.



Mallaspiippu nostettu spargen jälkeen pois. Astiassa on kansi päällä, jotta kiehumispiste saavutettaisi nopeammin.


2500W tehot riittävät kunnon jatkuvaan kiehumiseen 25 litralla. Edellisen Brewfermin kattilan kanssa kiehuminen oli on/off -mallia, kun ylikuumenemissuoja pätki vastusta.


Ilmaus vempeleellä.


OG keiton jälkeen 1,067. Ei huono.

Hiivat ripoteltu suoraan vierteen päälle. Vesilukossa oli elämää jo parin tunnin päästä.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Siideri - Testierä kaupan omenamehusta

Olut - "Jeesus v2" ESB

Olut - "Yrmy" Golden Ale