Olut - "Kaivo" Dark Lager

Aiemmin tehty Saison ei iskenyt kuin miljoona volttia johtuen ehkä siitä, että kuivahumaloin siihen liiaksi kissanpissaa. Näinpä ajattelin kokeilla jotain muuta Saisonin vaihtoehdoksi. Lähdin hakemaan hieman Keisarin Munchenerin ja Kellarin tyylistä tummaa lageria. Saas nähdä miten käy.

Brändäysosasto ui tälläkertaa vanhoissa ja syvissä vesissä. "Jonnet ei tiedä", mutta parempi olisi, jos kukaan ei tietäisi.



Tavoitteena oli OG 1.056, mutta lopulta pönttöön päätyi 22 litraa 1.044 vierrettä. Odotettavissa siis keppanatasoinen olut. Käytin huuhteluun vettä hieman vähemmän kuin aikaisemmin ja ehkä mäskäyskään ei onnistunut täysin. Keiton päätyttyä vesimäärä oli 19-20 litraa OG 1.050 ja muistin tavoitteen sadasosalla pieleen. Näin ollen päädyin ahneena lantraamaan liikaa.

Noh, katsotaan mitä tulee. Vesiprofiilit target profile oli Munich (Dark lager) ja se edellytti 10g viiniliitua ja 1g kipsiä.







HOME BREW RECIPE:
Title: Kaivo
Author: VeyoExxon

Brew Method: BIAB
Style Name: Czech Dark Lager
Boil Time: 60 min
Batch Size: 21 liters (fermentor volume)
Boil Size: 25 liters
Boil Gravity: 1.047
Efficiency: 65% (brew house)

STATS:
Original Gravity: 1.056
Final Gravity: 1.011
ABV (standard): 5.83%
IBU (tinseth): 33.36
SRM (morey): 22.03

FERMENTABLES:
4090 g - Finland - Pilsner Malt (69.4%)
1000 g - United Kingdom - Munich (17%)
400 g - German - CaraMunich III (6.8%)
300 g - United Kingdom - Extra Dark Crystal 160L (5.1%)
100 g - United Kingdom - Chocolate (1.7%)

HOPS:
20 g - Magnum, Type: Pellet, AA: 10.5, Use: Boil for 60 min, IBU: 26.14
20 g - Perle, Type: Pellet, AA: 4.4, Use: Boil for 10 min, IBU: 3.97
20 g - Saaz, Type: Pellet, AA: 3.6, Use: Boil for 10 min, IBU: 3.25

MASH GUIDELINES:
1) Temp: 65 C, Time: 60 min, Amount: 20 L

YEAST:
Mangrove Jack - Bavarian Lager M76
Fermentation Temp: 12 C



EDIT 2018-04-22: Parin viikon 12-14C käymisen jälkeen nostin törpön 20C lämpöön diasetyylitauolle.

EDIT 2018-04-24: Lapottu kegiin. Olipa kirkasta olutta jo nyt. Makutesti hapottomana: suklaisempi ja paahteisempi kuin odotin. FG 1.005 meni myös alle odotusten, joten prosentteja tulossa lopulta 5,1%. Nostettu ulos jäähtymään, ulkolämpötila noin 6C. Vierrettä jäi sen verran yli, että sain vielä lapottua kaksi 1l patenttikorkkipullollista täyteen Kegin lisäksi. Näihin 7,5g/l karbonointisokerit ja 20C eteiseen hapottumaan. Parin viikon jälkeen siirrän ne kylmään kypsymään. Ilmeisesti Melkon käymisastian kyljessä olevat lukemat näyttävät liian vähän ja sen takia päädyin laimentamaan vierrettä liikaa.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Siideri - Testierä kaupan omenamehusta

Olut - "Jeesus v2" ESB

Olut - "Yrmy" Golden Ale